Utgiven i 
Resa
 den 
September 22, 2023

Varför Slow Travel

Slow travel är ett förhållningssätt till resande med hänsyn till miljö och till lokalsamhället. Man skapar en relation till sin destination, man skapar minnen som räcker länge genom att man inte bara checkar av attraktioner men också kommer ut ur sin egen bekvämlighetszon och upplever resan med alla sinnen. Reser man långsamt är man mer öppen för intryck, för det och den man möter.

I tidigare bloggar har jag uppmärksammat varför vi reser och hur vi kan introducera ett nytt tänk i vårt resande, ett mer hållbart sådant. Nu vill jag gå närmare in på slow travel konceptet som kanske många inte har en aning om vad det är. 

Långsamt resande fokuserar på connection. Svårt att hitta ett lämpligt ord på svenska, kanske någonting i stil  med relation och kontakt tillsammans. Att skapa en relation till destinationen, till andra resenärer, lokalinvånare, lokal kultur, mat och musik. Slow travel grundar sig i slow food rörelsen som började i Italien på 1980-talet då massturism ledde till att stora restaurang- och butikskedjor tog över den lokala marknaden och till minskad möjlighet för små familjeägda, lokala företag att överleva.

Slow travel är ett tänkesätt, en attityd. Att inte enbart resa med en lista att checka av, men för att omfamna resan och destinationen. Att vara närvarande och ta in platsen. Du upplever kanske det som inte finns i en guidebok. Kom ut ur din bekvämlighetszon och du kommer att ha minnen som lever längre än om du rusar från en turistattraktion till en annan. 

Hur spenderar lokalinvånarna sin fritid? Fråga om tips på aktiviteter av butiksägaren, barägaren eller andra du möter. Slow travel är  också en hänsyn till miljö. Promenera, cykla eller ta dig fram med allmänna transporter. Respektera platsen du besöker. Spendera tid i parker och i naturen, på museer, lokala evenemang. En resa är ett utmärkt tillfälle att inhämta kunskap och information om en plats, om ett land, dess kultur och människor.

Pröva på ett äventyr, en utmaning som du kanske velat pröva men ej tidigare vågat. Upplevelser som får dig att verkligen får dina känslor att svalla!

För värt att inse är att slow travel inte är tråkigt och ofta billigare.

  • Gör en segling i solnedgången
  • Anslut till en yogagrupp på beachen
  • Ta ditt livs första våg på en surfbräda
  • Bestig ett berg och känn adrenalinet rusa då du nått toppen
  • Gå på en naturvandring och hör vattenfallet innan du ser det
  • Varför inte inleda ett samtal med bordsgrannen på baren eller caféet
  • Arrangera en middag med lokalinvånare du träffat - gör mat tillsammans

Känn av med alla sinnen och resan stannar längre kvar i ditt minne och blir en del av dig!

No items found.
  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels