Utgiven i 
Miljö & Klimat
 den 
October 27, 2021

Andalusien och ansvarsfullt resande

Hur kan vi nu anpassa resandet förutom att följa alla restriktioner? Hur kan resebranschen anpassa sig? Det räcker långt för den som reser att undvika de överexploaterade destinationerna och i stället besöka små, mindre kända orter.  De dolda skatterna finns överallt och där vi minst anar. Nu har vi fokus på Andalusiens skatter. Det finns mycket att upptäcka här.

Det är inte enbart upp till oss på individnivå utan också upp till turistbranschen som sådan att jobba hållbart. Även de som livnär sig på turismen får anpassa sig och tänka nytt. Men viktigt att komma ihåg att vi kan styra genom efterfrågan. 

“Travel brands must ensure that they realize the intrinsic connectedness of regeneration, the environment, and social equality and act to make genuine and sincere positive changes to reshape the industry.”
- Shivani Ashoka, Regenerative Travel

Du behöver inte vara renodlad miljöaktivist för att resa hållbart men det är bra att vara påläst och medveten. Det här inlägget ger en del matnyttigt på vägen.


Andalusien - natur, historia, kultur

Det autentiska Andalusien, Al-Andalus, är så mycket annat än solkust och överfulla badstränder, det är en skön mix av historia, kultur och natur. Det är Costa de la Luz, ljusets kust vid Atlanten, med höga vågor och milsvida stränder för surfing och långa promenader. Det är Costa Tropical från Malaga och österut med karga klippor, grottor och små vikar. Det är Sierra Nevadas höga snöklädda bergstoppar och skogsklädda sluttningar. Åker man bara lite upp från kusten möts man av olivodlingar, citronträd, mandelträd, korkek och förstås de välkända moriska byarna. Byar med vitkalkade hus tätt, tätt inpå varandra. Sedda på långt håll verkar de alla lika men söker man sig in i byarna märker man att alla har sin egna karaktär. 


Vill du resa medvetet - tänk på HUR du reser på solkusten!  

Solkusten sträcker sig från Torremolinos i öster till Marbella och Estepona i öster. I Torremolinos och Fuengirola är varje kvadratmeter land utnyttjad och förstörelsen av kusten har lett till att man till och med måste importera sand till stränderna. Massturismen på kusten förorsakar brist på vatten. Medelhavet är kraftigt förorenat, se närmare WWF rapport. År 2014 rådde en ödesdiger torka i området och på grund av klimatförändringar med extrem värme blir läget inte bättre. 

Mycket av den lokala ekonomin bygger på och är beroende av turism men större delen av pengarna försvinner till internationella storföretag. Värt att alltid tänka på då man väljer resmål, logi och service. Undvik all-inclusive resor som är de som mest anstränger miljön.


Hur resa ansvarsfullt i Andalusien

Välj resor med övernattning på små, familjeägda hotell och pengarna stannar på destinationen. Stanna gärna i rurala gästhus med närhet till naturen och du bidrar till jobbtillfällen på landsbygden. 

Res utanför högsäsong! Det är mindre trängsel och det ger orten liv och inkomster över hela året. Andalusien har behagligt väder större delen av året. 

Det finns många dolda smultronställen där befolkningen skulle välkomna resenärer med öppna armar och vars ekonomi verkligen skulle kunna dra nytta av turistnäringen. Lite efterforskning kan hjälpa dig hitta din drömdestination med mindre trängsel. Vi hjälper dig gärna att hitta dem och kommer alldeles snart att uppdatera websidan med tips.


Att tänka på då du reser:

  • Som resenär är du gäst på en plats som är någon annans hem
  • Läs på om lokala seder och läs in några fraser av språket - det uppskattas
  • Stöd lokala hotell, restauranger och serviceställen
  • Gör så många inköp som möjligt på lokala marknader
  • Promenera, cykla och använd offentliga transportmedel på resmålet
  • Anlita eller fråga efter lokala guider

Se till att ha påfyllbar vattenflaska.( I de flesta europeiska länder kan du dricka kranvatten) 

Ta kortare tid på dig i duschen och spara på vattnet. 

Undvik engångsförpackningar så gott det går. 

Ät lokalt - vilket är lättare utanför turiststråken och även billigare.

Undvik att resa under sommaren och därigenom hetta, trängsel och högre priser. 


Vill du läsa mera om medvetet resande och om Andalusien kan du klicka på länkarna nedan.

Källor: 

The Olivepress, WWF/medelhavet, Responsibletravel.com, Momondo om hållbarhet, Andalucia.org, Momondo om hur man hittar mer hallbara flygresor 

Cover: Unsplash/Simon Hermans

No items found.
  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels