Utgiven i 
Resa
 den 
February 15, 2024

10 orsaker att uppleva Tanzania

Tanzania är ett land fullt av mirakel, stora som små. En resa hit är resan du aldrig glömmer och som kommer tillbaka till dig gång på gång. För den liknar inget annat. Du kommer att minnas landskapen, alla vilda djur du fick se, alla människor du mötte. Rökdoften. Vimlet. Trängsel och kaos som plötsligt byts till ett lugn och fängslande landskap som aldrig verkar ta slut.

1 Människorna - Du möts av en direkthet och en vänlighet från människor du inte känner. Det finns en ödmjukhet och en välvilja människor emellan. Människor som är beredda till samtal. Är du öppen för det kan du snabbt få vänner för livet.

2 Mångfalden - Landet har över 120 olika folkgrupper, alla med sitt språk och sina traditioner. Ändå finns det ingen antagonism mellan grupperna eller konflikter. Tanzania har, olikt många andra länder, genom historien inte haft inbördes krig eller konflikter.

3 Naturen - Här finns allt från regnskog, grässtäpper, savanner, klippformationer till berg, insjöar, vita sandstränder, vattenfall och turkosblå ocean. Oändliga Victoriasjön som på sina ställen känns som ett öppet hav. Akacian, mest avbildade trädet, oerhört vackert.

4 Mirakel - Ngorongoro kratern sägs ibland vara världens åttonde underverk och det är delvis här som mänskligheten fick sin början. Ett annat mirakel är Lake Natron som ställvis färgas röd och med frätande vatten, beroende på närliggande vulkan.

5 Vädret - Ljuset som växlar är fängslande. Plötsliga åskskurar som bryts av lika plötsligt solsken. Går inte att beskriva i varken ord eller bild. Solens nedgång och uppgång i Serengeti är magisk.

6 Tryggt - Tanzania är tryggt att resa i. Min första resa till Afrika var en rundresa i Kenya och Tanzania med det enda som var planerat var en bokad första natt i campsite i Nairobi. Som visade sig ha flyttat men allt löste sig tack vare hjälpsamma lokalbor. I stadsmiljö är det ändå tryggast att anlita taxi efter skymning.

7 Djurlivet - Känslan när en giraff, en elefant, en zebra, ett lejon - you name it - kommer inom synhåll och tittar tillbaka på dig. Den känslan var i alla fall för mig oväntat stark. En känsla jag ännu kommer tillbaka till och som gör mig ödmjuk inför naturen och det vilda.

8 Färgerna - Synintrycken tar nästan på ögonen. Tyger, kryddor, kläder, fordonen, maten och till och med vägarna med den rödbruna färgen. Som att alla färger är starkare. Vibrerande.

9 Dofterna - Rökdoft, matdoft, dofterna av träd och blommor. De som jag saknar mest efter åtta resor till Tanzania och som är det första jag känner igen redan vid ankomsten till flygplatsen.

Sist men inte minst - det oväntade och annorlunda. Då jag reste till Kenya och Tanzania för första gången visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Ändå hade jag en bild av hur det skulle kunna vara. Verkligheten överträffade mina förväntningar på många sätt. Både positivt och negativt. Det var en chock. Som om allting blev för mycket och för många intryck samtidigt. Kulturchock kallas det visst. Det gav sig efter någon dag.

Det var en omtumlande resa, ett äventyr, vars bästa ingrediens var allt det oförutsedda.

No items found.
  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels