Utgiven i 
Resa
 den 
February 14, 2024

Resor som gör skillnad - för dig, för resmålet och planeten

Kan vi fortsätta resa? Det kan vi och vi bör resa, men inte som vi alltid gjort. När vi väljer resmål och hur vi reser är det vissa saker som vi bör fundera över. Inte bara för att minska miljöavtrycket men också för att få ut mer av resan. Gör din resa till glädje och nytta för dig, för resmålet och för miljön.

.

Vi kan inte blunda för den senaste klimatrapporten från IPCC. Vi kan inte låtsas som att vi inte vet och vi har inte sådan kunskap att vi kan säga att de har fel.

Men vi kan göra något som individer. Vi kan fundera över våra levnadsvanor och våra val. Varför vi väljer som vi gör. Vi kan tänka efter före. Före vi går och köper den där grejen vi egentligen inte behöver. Vi kan tänka efter före vi bokar snabbresan till solen. Hur vill vi resa? Hur ser en resa ut som går i linje med våra egna värderingar?

Det är svårt att ändra vanor men det går. I skrivande stund talas det i nyheterna om en en ny rapport från WMO (World Meteorological Organization) och att vi är närmare katastrof än vad man tidigare trott.

Men som sagts tidigare, vi ska inte sluta resa. För liksom i vardagslivet kan vi göra medvetna val, även då det gäller resor. Val som till och med gagnar miljön.

No items found.

5 saker att tänka på när vi planerar en resa

Inkludera naturen - Bidra till naturskydd och biodiversitet. Besök naturparker där det görs ett ovärderligt arbete; Ett arbete som i t.ex Afrika och Asien skulle vara omöjligt utan intäkter från turismen. Naturparkerna binder liksom skogar koldioxidutsläpp och de skapar arbetstillfällen.

Även i Europa kan du besöka naturparker och bara i Andalusien, Spanien är de 24 till antalet. Ett besök i en naturpark där man får se djuren i sin rätta miljö är för många emotionell upplevelse. Det väcker en större en sensitivitet för vilda djur, växtlighet och ett fungerande ekosystem.

Gör en insats för miljön - Du kan stödja natur-positiva organisationer och projekt på resmålet. Besök dem för att höra hur de jobbar och gör en frivillig insats.  Åk till exempel som volontär till Zakynthos, Grekland för Earth Sea Sky Global och arbeta med naturskydd av sköldpaddor. Plasten som slängs på stränder och i hav, är den främsta boven för sköldpaddor. Se SVTs One Planet, One Chance om organisationen. Detta avsnitt är filmat i Tanzania, Uganda och Zakynthos. Hela serien är sevärd.

”Go local” – Gör ditt besök till något som är av behållning för den plats du gästar. Var medveten om var du köper service och att det gagnar lokalsamhället.

Välj små lokala hotell och undvik stora internationella kedjor. Undvik framför allt all-inclusive hotell och kryssningsfartyg. De är de största miljöbovarna.

”Go green” - Välj så hållbara logialternativ som möjligt.

Det kan handla om att man använder förnybar energi, energisparande belysning, solpaneler för varmvatten, ekologiska hygienprodukter,sopsortering, lokala råvaror.

Det finns numera ett stort antal restauranger och caféer med delikat vegetarisk/vegansk meny. Du kan äta mindre kött på resan och ändå njuta för fullt. Fråga efter organiskt vin eller naturvin.

Res mindre, men bättre - Slopa korta weekendresor och satsa hellre på en långresa om du ska flyga. Gör en roadtrip med färja och tåg och upptäck grannländerna.

Använd lokaltrafiken, cykla eller gå där du vistas. Det är så mycket roligare och du ser mer av det lokala vardagslivet.  

Varför inte planera en bilfri semester? Fritt fram för fantasin där😊

Spendera mer tid i naturen. Eller vill du ha både stad och land - det är fullt möjligt att kombinera utomhusaktiviteter med stadssemester.  

Välj inte resmål av slentrian. Planera något nytt och spännande! Tänk utanför boxen.

Kontakta oss på Kidu och vi planerar med dig.

 Bilder: Atlas Green (cover), George Brits och Gary Butterfield/Unsplash

  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels