Utgiven i 
Miljö & Klimat
 den 
February 15, 2024

Medveten turism - en win-win

Hur kan vi bli mer medvetna i vårt resande? Vad betyder medvetet resande? Vad är skillnaden på hållbar och regenerativ turism? Delar här några tankar om hur regenerativt och medvetet resande kan ha positiva effekter för miljön men även kan vara en resa inåt.

2023 är året för medvetet resande. Året då vi förhoppningsvis tänker på vilken inverkan vårt resande har på miljön, lokalsamhället och kulturen på den plats vi besöker.

Den nya riktningen inom turism är inte bara hållbart resande, men regenerativt resande som går bortom hållbart. Som strävar till att inte bara ge tillbaka till lokalsamhället men också bidra till att förbättra med just turismen som ett verktyg. Skydd och återställning av biodiversitet, kulturellt arv och en förbättring av välståndet i samhället är det som kännetecknar regenerativ turism.

Är det inte då regenerativt vad vi alla vill att upptäckande av nya platser ska vara både för platsen vi besöker och oss själva? Att vi som besökare lämnar så positiva avtryck efter oss som bara är möjligt.

Hållbart resande handlar om att hitta en balans mellan ekonomisk nytta och negativ social och miljömässig påverkan. Det handlar om att bibehålla en plats som den är. Regenerativt resande går ett steg längre och  

·       Förbättrar livskvalitet för lokalinvånaren genom att möta deras basbehov

·       Påverkar positivt miljö, lokalsamhälle och ekonomi

·       Förbättrar relationen mellan besökare och lokalinvånare

(källa: @preferedbynature)

Hur gör man det? Det är inte alls komplicerat och det behöver inte handla om pengar och att stödja orten ekonomiskt. Det kan handla om allt från nyfikenhet,  öppenhet och en vilja till samtal, möten och förståelse till att göra något aktivt för platsen. Vi är också representanter, inte bara för oss själva som individer, men för en annan plats, en annan kultur. Som en parentes; vi kan också förändra stereotypa uppfattningar om oss som besökare.

Är det inte en paradox att vi har större möjlighet att interagera med andra delar av världen nu än någonsin, men ändå är vi på något sätt mera separerade än någonsin? En separation som började för länge sedan med individualismen och som blivit normen.

No items found.

 Vad ger det oss som reser?

Ju mera du reser desto mer förstår du om världen. Har du någon gång upplevt att då du besökt en plats växer nyfikenheten och vetgirigheten, törsten efter kunskap, för just den platsen? Du kanske läser på under resan men vill veta mera.

Den renaste av utbildningar anser jag är när jag upplever och erfar platsen i verkligheten, inte bara läser om den. Det blir en starkare upplevelse och jag blir mer engagerad. Då vi också interagerar med människor som bor på den plats vi besöker höjs vår ansvarskänsla för ett större sammanhang och för allas väl och ve.  

Jag anser att ett dylikt medvetet resande är regenerativt både för platsen och oss själva. Resan går också inåt; du lär dig något om dig själv.

Gör du en längre resa där du hamnar att lösa problem, där du möter utmaningar du aldrig stött på tidigare och du löser dem -  då inser du din potential, du växer och blir mer benägen att göra något av dina mål och drömmar.

Med det sagt, gör gärna en längre resa, stanna till och upplev rytmen i det dagliga livet i en helt annan kultur än din egen. Åk som volontär! Möjligheterna är många. Umgås med människor som har en annan tro, en annan livsstil, kanske andra värderingar.  Gör en insats för miljön, för naturskydd, för människor som lever under mer utmanande livsvillkor och garanterat får det dig att växa.  

Det kanske låter som en kliché, vilket inte gör det mindre sant, men vi har alla ett val och vilka val vi gör såväl i det dagliga livet som när vi reser påverkar vår planet och då också oss själva. När vi reser med avsikt att lära oss något ger det en större förståelse för andra kulturer, andra livsvillkor, för djur, natur och miljö. Därmed får vi ett större sammanhang och ett ökat engagemang för hela vår världs välmående.

Eller vad tror du?

Another world is not only possible, she is on her way; on a quiet day I can hear her breathing.

-Arundhati Roy

  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels