Utgiven i 
Restips
 den 
February 15, 2024

Ta tåget genom Europa

Det blir allt enklare och snabbare att resa tåg mellan större städer i Europa. Efter en snabbkoll på nätet bestämde jag mig för att pröva och planen var att resa från Vasa, Finland till Ronda, Spanien. Med färja och tåg. Det blev inte som jag tänkt. Efter ett avbrutet försök är jag nu många erfarenheter rikare och jag delar här tips på hur man tar sig ner med tåg på bästa sätt.

Det går att göra om man gör det rätt och det kan rekommenderas

Min resa i augusti i korta drag. Efter en omdragning av tågresa på grund av bortspolad tågräls på banan Umeå-Stockholm, försening till bokad anslutning Stockholm-Köpenhamn, köp av ny biljett, vidare Köpenhamn-Hamburg, desperat sökande av biljett från Hamburg i sydlig riktning med varierande destinationer ännu på Generator Hostel i Hamburg så gav jag upp. Priser upp till 290 € Hamburg-Paris var nog inte något jag ville köpa. Jag insåg att tåg i augusti utan förhandsbokningar var ingen bra idé.

Bokade en i jämförelse superbillig flygbiljett Hamburg-Malaga. Stor lättnad och jag kunde  njuta av en extra dag i Hamburg. Utan stress.

Hamburg är värd att spendera extra tid i om möjligt. Den ligger vackert vid floderna Elbe och Alster. En mångkulturell stad med mycket att upptäcka. Som en popup utställning på Jupiter, ett ställe för konst, musik och design i flera våningar.  Ekologiska supermarketar, rikt utbud av menyer för vegetarianer och veganer och ett paradis  för de som gillar caféer av alla de slag. En gata jag gillade var Lange Reihe som låg ett ett stenkast från järnvägsstation och hostel. Härligt bohemisk och avslappnad stämning och ett myller av små mysiga terasser. Vänner i grupper i intensiva samtal på varje terrass och skratten ekade mellan husen.

Tanken att sätta mig ner i ett av sällskapen på terrasserna för lite mänsklig kontakt var överväldigande. Av ren nyfikenhet och för att testa vart det kunde leda. Men jag hade svårt att ta mig ur min bekvämlighetszon. Varför heter det förresten så? Bara ordet känns som en stor utmaning.

Bekvämlighetszon definieras som ett psykologiskt tillstånd där saker och ting känns invanda och bekväma. Men en lagom dos av "obekvämlighet" är bra för oss. Enligt Yerkes-Dodsons lag (1908) är det viktigt att välkomna även osäkerhet och det obekväma. För sann magi händer utanför bekvämlighetszon. För mycket bekvämlighet leder till att vi blir uttråkade och går på autopilot. Medan för mycket av osäkerhet orsakar stress. En lagom dos gör oss kreativa. Källa: www.realsimple.com

Hur som helst, Hamburg vill jag åka till igen. Som gjord för att ströva runt i och bara upptäcka. Det jag saknade var någon som kunnat visa sin stad. Det kanske jag hade hittat om jag bara satt mig ner på en terrass eller i en bar och kört en inledningsfras. Jag får hitta en bra sådan till nästa gång.

Samtal på ett av av många caféer
Segelbåtar på Ausser Alster
No items found.

***

För den som funderar på att ta tåget till Spanien

Boka 4-5 veckor på förhand och undvik semestermånaden augusti. Notera att biljetterna blir dyrare ju närmare avresedatum. Du som börjar resan i Finland kan ta dig till Umeå eller Stockholm eller som du själv föredrar. Jag valde färja Vasa-Umeå och tåg vidare till Stockholm. Ett till alternativ är Finnlines som går Hfors-Travemünde om man vill spendera längre tid på havet.

·       Euronight tåg direkt Stockholm-Hamburg (12,5 h) kostar i dagsläget 113 € vid bokning för september (Man kan även välja dagtåg och byta i Köpenhamn).

·       Tåg Hamburg-Paris (ca 8h) med pris 70-80 €. Rekommenderar att åka via Mannheim eller Karlsruhe för då är du skyddad vid eventuella förseningar.

·       Paris-Barcelona kostar normalt 80-90 € men efter en snabbkoll börjar tågen redan bli fullbokade för september och priserna höjs. Stor efterfrågan där alltså och bokning rekommenderas längre på förhand.

På sträckorna Hamburg--Paris-Barcelona finns det också nattåg.

***

Jag saknar redan min resa som blev så hastigt avslutad. Saknar myllret av människor, saknar känslan då jag går ut från järnvägsstation och till outforskat territorium,  Saknar att inte vara helt säker på vad jag landat i, de oförväntade mötena med andra resenärer och ja, till och med strulet med biljetter, bokningar, beslutsångest, trötthet och annat som kan komma emot.

Tågluff är som livet och vardagen i miniatyr men så mycket mer spännande. Ett lagom skutt ut ur bekvämlighetszonen.

***

Tips på perfekt sajt för att kolla information om tågresor i hela världen www.seat61.com

Tips för Hamburg hittar du här

Bokningssajter:

sj.se

omio.com

bahn.com

Alla bilder är från Hamburg. Omslagsbild: Alexander Bagno via Unsplash

Övriga bilder är mina egna

  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels