Utgiven i 
Kultur
 den 
June 23, 2024

Vandra med nomader i Marocko

I Marocko anar jag en viss uråldrig visdom som jag inte känner på någon annan plats. Jag kan se denna visdom i ögonen på speciellt äldre människor. Som att de vet en djup sanning som jag inte vet. Läs här om Marockos kulturella mångfald och om Ait Atta, amazighklanen som fortfarande lever som nomader.

Min känsla av att inte veta, av att inte besitta denna specifika visdom kan också ha att göra med en kulturell naivitet och att jag inte alltid vet hur jag ska bete mig i alla lägen. Men för det mesta känner jag bara en stark anknytning och varm gästfrihet. Jag älskar Marocko, jag älskar den genuina gästvänligheten hos människorna och hur det jag möts av påverkar alla mina sinnen. Naturen, dofterna, ljuden, mötena, det ställvisa kaoset. Att vakna klockan 5 på morgonen av de melodiösa utropen till bön är magiskt. Marocko känns fjärran från det tillrättalagda, förutsägbara Europa - det är fyllt av kontraster och färger och det jag kan förvänta mig är det oväntade. Att få syn på Atlasbergens snöbeklädda toppar ger mig en oerhörd tillfredsställelse och lycka för att inte tala om att färdas genom bergen - en obeskrivbar upplevelse.

En rik kulturell mångfald

Marocko är rikt på kulturer. Amazigh (berber) är ursprungsbefolkningen  i Marocko och deras språk Tamazight. Araberna kom på 700-talet och tog kontroll över politiska, kulturella och sociala sfären. Idag lever araber och berber nära varandra och två- och trespråkighet är vanligt i det moderna Marocko. Från 1912 - 1956 var Marocko ett franskt protektorat och franskan anses vara ett andraspråk och myndighetsspråk jämsides med arabiska, men den är inte ett officiellt språk.

Det fanns också en judisk gemenskap som spelade en betydande roll i det ekonomiska livet i Marocko tills antalet av denna grupp minskade. Andra grupper i Marocko är européer (1%), afrikaner från söder om Sahara och Gnawas. 

Gnawa är en diaspora av svarta västafrikaner i Marocko, som tillbaka i historien tvingades över Sahara och såldes som slavar i olika delar av Marocko. Gnawas är kända för sin andliga musik och danstraditioner och uppträder ofta i Marrakech och Essaouira. De har hittat en egen identitet bland Marockos muslimer och få av dem återvände till Sahelregionen.

No items found.

De sista nomaderna

Ait Atta klanen uppstod som en politisk enhet i Jbel Sahro-regionen på 1500-talet med grundandet av deras traditionella huvudstad Iyerm Amazdar. De tog därefter kontroll över oaser i Tafilait och Draa-floden. De gjorde våldsamt motstånd mot det franska intåget i Marocko fram till 1933 och var de sista av Marocko som föll. Språken i stammen är Tamazight (i centrala Atlas) och Tachelhit. -Källa: Wikipedia.

Detta är en av de äldsta livsstilarna på jorden och en av de få nomadfolk som fortfarande finns kvar. Ait Atta lever i ett område som sträcker sig från Höga Atlasen till Saharas sanddyner. Varje år gör de två säsongsbundna flyttningar med sin boskap och hela sina hushåll, transhumana tarahhalt. Transhumant innebär en samexistens i fast bosättning och pastoral nomadism. De årliga förflyttningarna är en resa av resiliens till fots. De flyttar för att nå agdal* dit alla med rättigheter får ta sin boskap. "Som en del av detta traditionella system för kommunal naturresursförvaltning bevarar Ait Atta-stammen sin förfäders rätt till tillträde till agdal som går tillbaka hundratals år tillbaka, även om den ofta förnekas och utmanas av byborna som bosatt sig runt omkring. (Källa: The Ait Atta of Southern Morocco Daily Life and Recent History; David Hart)

Att fortsätta leva som nomadfolk är utmanande på många sätt. Torka och klimatförändring har gjort det allt svårare för nomaderna. Det betyder i princip mindre mat för djuren, och mindre vatten och det påverkar djurproduktionen som är den huvudsakliga källan till försörjning för familjerna. Utbildning för barnen är en annan utmaning. Ait Attas vet hur viktig utbildning är för barnen och många lämnar barnen kvar hos släktingar av den anledningen. Möjlighet till utbildning gör också att barnen börjar ifrågasätta nomadlivet och söker andra sätt att leva. Detta enligt vår partner Morocco Green Tours' grundare Hassan Oumaarir, själv Ait Atta.

*agdals hänvisar till en stor variation av olika styrsystem för naturresurser.

Morocco Green Tours

Med vår samarbetspartner Morocco Green Tours är det möjligt att delta i Transhumance Walk, en vandring med Ait Atta-nomader när de byter platser för vintern (eller tillbaka för sommaren). För 12 dagar som bara är en del av deras förflyttning. Transhumance organiseras i samarbete med familjerna.

Morocco Green Tours grundare är Hassan Oumaarir. Han är utbildad bergsguide och certifierad researrangör av CFAMM (Center de Formation Aux Métiers Montagnes). Hassan, född i bergsområdet i södra Marocko, talar franska, arabiska och engelska förutom sitt modersmål Tamazight. Hans mångåriga arbete med resebyråer har gett erfarenhet av terrängen i Atlasbergen och öknen. Morocco Green Tours grundades för att ge människor en autentisk upplevelse i Marocko, miljövänliga vandringsresor, lokala upplevelser, och de erbjuder närhet till marockansk natur och kultur. Green Tours värdesätter kulturell, lokal-vänlig och hållbar turism och de anställer utbildade lokala guider, chaufförer och samarbetar nära med Ait Atta familjer. Med dem kan du besöka byar där du rör dig till fots med guiden som känner byns invånare. De som deltar i Transhumance Walk får följa med Ait Atta-familjer när de rör sig genom Atlasbergen söderut. Du delar vandring, måltider och tält med nomaderna.

Du lär dig om livsstilen och flyttar med familjerna i karavan under 12 dagar (och nätter). Som rör sig långsamt genom fängslande landskap, på vandringsleder och passerar Ouzoud vattenfall och vackra rurala landskap i Ait Bouguemez-dalen. Vandringarna görs söderut i september och tillbaka i maj. Det är en  berikande och fängslande upplevelse i 12 dagar, att leva och röra sig nära nomaderna och hjälpa till med några dagliga uppgifter.

Du måste inte vara vältränad men fysiskt i gott skicka, van att vandra och gå eftersom det innebär 5-6 timmars vandring varje dag i 10 dagar. Det bästa; The Transhumance Walk är inte iscensatt för visning, den är verklig och det ger familjerna ett ekonomiskt stöd.

För dig som tycker att Transhumance är för utmanande finns det lättare och mindre utmanande turer och sätt att fördjupa dig i kulturen som till exempel 2 dagar (4 nätter) familjevistelse hos en berber familj i Atlasbergen. Vandringar är också möjliga (bild nedan)

Vi kan skräddarsy en rundtur tillsammans med Morocco Green Tours.

För mer info om deras turer och inspiration till egen skräddarsydd resa, kolla in deras hemsida HÄR

  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels