Utgiven i 
Kultur
 den 
September 3, 2022

Det autentiska Andalusien        

Naturen i Andalusien är storslagen. Tänk snöbeklädda Sierra Nevada, tänk skogar av korkek, tänk doften av pinjeträd! På en vandring i Andalusien går man högt och lågt, man kan vandra mellan moriska vita byar, mellan hav och berg. Stanna över natten i rurala små gästhus och vandra med gästhuset som utgångspunkt eller vandra från by till by. Det är vad vi kallar ansvarsfullt resande som gagnar det lokala och samtidigt är bra för oss, för både kropp och själ.

                                                                           

Har du någonsin varit på vandringsresa till Spanien? Om inte så är hösten en perfekt tidpunkt för det. Glest befolkade bergsområden, dalar, öde stränder, vida slätter, vita byar och varför inte Europas enda öken bara väntar på att bli utforskade.

Det finns en stor mångfald i naturparkerna, en kraft, en skönhet men samtidigt skörhet. Bästa sättet att lära känna naturen och få en känsla för att värna om den är att vistas i den. Det som många av oss sysslat med i pandemitider. Att vandra.

Kan landskap vara hänförande vackra och rogivande samtidigt? Andalusiens landskap kan.

Det är något speciellt med landskapet och även andalusier. Kanske är det  passionen i flamenco, kanske det moriska arvet, av närheten till Sierra Nevadas berg, till vildmark och till Saharas sanddyner som skapar en karaktär både i landskap och människa som inte finns i övriga Spanien eller Europa för den delen. Tilläggas bör att långt från alla andalusier dansar flamenco, tjurfäktar eller äter paella. Eller är överhuvudtaget intresserade. Det finns en motståndsrörelse mot tjurfäktning och det blir en allt mer sällsynt aktivitet på arenorna. Tjurfäktning har förbjudits i provinsen Katalonien.

Andalusier sprider glädje runt sig som få andra. Det finns en vänlighet, livsglädje blandat med allvar, saklighet och en fördomsfrihet. Kan bero på ett rikt kulturarv och en brokig historia med bosättningar av fenicier, romare, greker, bysantiner och morer fram till iberiska kristna tog över. Historien kan sägas  ha starkt  präglat kulturen och dess särdrag i denna provins i Södra Spanien. Här finns en stillsam acceptans och en nyfikenhet på besökare och nya bosättare.

Hänförande natur

Nära 20 procent av Andalusiens yta är skyddat naturområde. Här finns tre nationalparker, Doñana,(Sevilla) Sierra de las Nieves (Malaga) och Sierra Nevada (Granada) och ett trettiotal naturparker. Naturområden klassas som naturpark av Junta de Andalucia. Områden som knappt rörts av människan och med varierande ekosystem. I alla parker finns vandringsleder.

Som tidigare sagts så är solkusten kraftigt överskattad medan bergslandskapet strax norr om kusten är underskattat. Få vet om den rikliga floran och faunan och möjligheterna till vandring.

Man vandrar i de mest varierande landskap och överraskas ibland av byar klättrande på bergssluttningarna,  med  vitkalkade uråldriga hus och trånga vindlande gator. Naturälskare finns det gott om och många är de andalusier som vandrar på egen hand, med familj och vänner eller i grupper så fort de har ledig tid.

Det finns 52 av UNESCO klassade bioreservat i Andalusien. Ett bioreservat är ett skyddat område av betydelse på basen av flora, fauna, geologiska eller andra särdrag. Ett exempel är de skyddade skogarna av korkek i Alcornocales Parque Natural mellan Tarifa och Sierra de Grazalema.

No items found.
Byn Comares i Axarquia, nordost om Malaga

Boende

Det finns många rurala pärlor där du kan tillbringa natten och för dig som vill resa ansvarsfullt, med en medvetenhet om det lokala. Många av dem är traditionellt byggda hus i stämningsfull andalusisk anda och vissa med egen restaurang.

Här kan du beställa in tapas och sippa på ett glas sherry efter din vandring medan du låter blicken och tankarna förlora sig i ett fängslande naturlandskap. Detta är det autentiska Andalusien, motsatsen till trängseln på överfulla all-inclusive hotell på solkusten.

Gästhusen på landsbygden har sin egen tidlösa rytm och varierande standard. Du kan välja ett rum i gästhus eller stugor med självhushåll. Du kan välja att bo i by eller i mer avskilt boende.

Här en av många sidor för att hitta boende om du reser på egen hand.

Platser att besöka

Atlantkusten, Costa de la Luz, med sina milsvida stränder i Tarifa, Sahara de los Atunes, Caños del Meca, El Palmar - ja, hela kustremsan från Tarifa till Cadiz är värda en roadtrip.

Städerna Malaga, Sevilla, Cordoba och Granada med sina mycket sevärda kulturskatter.

Nerja, toppad av bergsbyn Frigiliana och kantad av strandvikar mellan klippor och grottor.

Byarna Zahara de La Sierra och Grazalema i Sierra de Grazalema.

Alpujarras, en grupp av moriska byar på Sierra Nevadas sluttningar, några av de högst belägna i Spanien.  

Axarquia regionen, nordost om Malaga, där byn bland annat byn Comares finns (bilden ovan).

Almeria och Cabo de Gata i öster med karg kust och ökenlandskap lite längre in i landet.

Bästa tid

September-oktober eller april-maj för Sierra de Grazalema då det är större risk för regn här (Jag har vandrat i Grazalema vackra soliga dagar i januari så helt omöjligt är inte det)

Övriga Andalusien kan man besöka året runt men undvik de heta sommarmånaderna.

Sist men inte minst, i länken nedan artiklar som delats av Responsible Travel och som är väl värda att läsa, om varför man ska undvika solkusten (enbart på engelska).

Vill du se och uppleva solkusten, tänk efter hur du bor och hur du agerar som turist. Vi rekommenderar i så fall Marbella som, förutom sitt rykte som tillhåll för de rika och berömda, är en kulturskatt och har en intressant historia.

Responsible tourism in Andalucia

  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels