Utgiven i 
Kultur
 den 
February 15, 2024

Den livsbejakande glädjen i dans

Vi känner väl de flesta till den berusande effekten av att dansa som kommer av uppvaknande endorfiner. Forskning har visat att speciellt pardans har fler positiva effekter än så och jag kan bekräfta dem efter att jag på nytt tagit mig in i pardansens underbara värld och då specifikt hittat glädjen i latinorytmer...

Jag läste en gång att dans är det mest meditativa man kan göra, men då kanske mest syftande på fridans. Men jag skulle nog säga att pardans har samma effekt. Dessutom finns det i pardans en närmare kontakt med en annan person som du inte kan få av fri dans. Men naturligtvis har båda formerna sin egen kemi och magi.

När jag började dansa efter ett uppehåll på för många år hände något med mig. För det första, när jag registrerade mig för en dansklass i ett främmande land, klev jag ur min komfortzon, vilket redan det gav mig en känsla av att ha övervunnit något. För det andra var det effekten av dansen; att röra mig till musik som jag tycker om, att synkronisera rörelserna med en danspartner och till musiken. Visst, lite klumpigt till en början, med felsteg, trampande på tår, men framsteg varje gång. Jag upptäckte glädjen dansen gav; inte bara i själva dansen eller i endorfinruset efter klassen. Känslan av glädje är mer närvarande numera,  i allt vad jag gör. Jag är mer positiv och jag är mer närvarande i nuet. Jag mår faktiskt bättre än jag har gjort på många år. Dagarna av nedstämdhet har blivit färre. Det har att göra med närvaron i nuet i dansen. När vi är fullt närvarande i nuet når vi ett bekymmersfritt, solitt och samtidigt ivrigt och energiskt tillstånd. Det ger en känsla av att inget är omöjligt, vi växer. 

Dans beskrivs i forskningen att ha effekten av analgesi, en okänslighet för smärta. Upprepade negativa tankar kan ibland vara svåra att stänga av.

No items found.
“Dance can be an effective way to stop these thoughts by providing an escape into the physicality of the body ...prompting the release of mood-enhancing endorphins in the brain.” (Bronwyn Tarr, 2015).

Det finns de som säger att de inte gillar social dans eftersom det finns för många regler. Det är hur man väljer att se på det. Jag ser det som en konstform och även om det finns regler så skapar man sin egen stil och ett eget sätt att röra sig. Och när du inte tänker på stegen och är i flow med din danspartner, då visar sig den sanna magin.

Som doktor Hanna Poikonen, vid enheten för kognitiv hjärnforskning vid Helsingfors universitet uttrycker det:

”I dansen kombinerar vi mänsklighetens grundläggande element på ett naturligt sätt. Det är en kreativ handling, en finstämd rörelse och samarbete, ungefär som att spela musik...

Poikonen fortsätter "...Studier i musikproduktion och rörelsevisar hur två personers hjärnor blir inställda på samma frekvens under samarbete. Detta är uppenbart i hur de lågfrekventa hjärnvågorna hos deltagarna blir synkroniserade."

Att dansa till levande musik har också sin egen kreativitet. Det finns en växelverkan med musiken i dans och speciellt när det är live. En spegeleffekt för alla delar, även musikerna.

Kanske är dans det helande vi behöver i denna turbulenta värld vi lever i just nu. 

Son De Dos Dance Studio

För några månader sedan upptäckte jag kizomba, en afro latin dans, genom en vän som reser i södra Afrika. Jag kände direkt, bara när jag tittade på hennes videor det här är den dans jag har letat efter. Kizomba har sina rötter i Angola men med inspiration från latinorytmer och argentinsk tango. Jag upptäckte att Son De Dos Dance Studio höll kurser i Kizomba i Ronda och det gav mig den push jag behövde. Jag gick för att göra en Clase de Prueba, en gratis provklass. Jag var fast.

I den här dansstudion hittade jag något mer. Jag hittade ett inkluderande utrymme där jag kände mig välkommen, oavsett ålder eller ursprung eller språkbarriär. Vänliga, välkomnande människor som omedelbart inkluderade mig i deras gemenskap. Det råder en familjär stämning på fler nivåer eftersom danslärarens föräldrar också är med i dansklasserna som assisterande danspartners. Det är inte obligatoriskt att komma med en partner och man dansar med alla, för att vänja sig vid olika danspartners. Om det finns par som föredrar att dansa tillsammans respekteras det, men det är inte filosofin på akademin enligt läraren Dani.

Nu tar jag lektioner i både kizomba och bachata. I pardans är det mannen som för och kvinnan följer. Och även om jag har dansat tidigare hade jag problem i början då jag kände ett behov av att kontrollera mina egna steg. Men sedan, när jag väl gav upp, slappnade av och slutade övertänka blev det lättare. Och en större njutning.

Min vän Julia skriver så här i sin blogg om Kizomba och den speciella kontakten man har med sin danspartner:

"Jag har märkt att kontakten med någon i Kizomba har väldigt lite att göra med själva stegen. Det handlar inte om att göra det mest komplicerade eller de mest avancerade svängarna. Nej, det handlar om det delade ögonblicket. Att hitta utrymme inom dig för att skapa den nivå av förtroende som krävs för att smälta ihop med en komplett främling på dansgolvet.”- The Global Entity (översättning från eng.) Även om jag inte riktigt är där ännu har jag föraningar av just den känslan.

Kontentan av detta? Ni som funderar men ännu inte tagit det slutliga steget. Gör en provklass! Börja dansa!

Bild: Son De Dos Dance Studio. Huvudbild: Ardian Lumi via Unsplash.

Intervju med en dedikerad danslärare

Jag gjorde en intervju med min danslärare Daniel Pinzón Jiménez, 33 år, ägare av Son De Dos Dance Studio. Dani är född och uppvuxen i Ronda. Han har tränat dans i 15 år och undervisat i 8 år men hans första studier var Filologia Inglesa och Espanol som främmande språk. Han är utbildad lärare i latinska sociala danser som Salsa, Bachata och Merengue.

Vad fick dig att börja dansa? Vad eller vem gav dig inspirationen?

Jag har alltid gillat att dansa, mycket på grund av min familj. Alla gillar att dansa. Så från när jag var liten dansade jag, men fritt, inget med latindans eller med en danspartner att göra.

Det som inspirerade mig att dansa den här typen av dans var mina föräldrar. En vän bjöd in mig på en fest och det visade sig att det var en social dans-fest. Jag gillade musiken och jag gillade dansen mycket men framförallt blev jag förälskad i atmosfären som den här dansstilen genererar. En mycket hälsosam, mycket glädjefylld miljö. Det inspirerade mig att se mina föräldrar dansa med människor som de inte alls kände. De gav mig inspirationen att lära mig dessa pardanser.

Vad gav dig idén att öppna en dansstudio?

Jag måste spara ihop pengar till en resa utomlands för att studera. Jag började med 7-8 grupper av elever. På några månader gav det mig tillräckligt med pengar. Jag märkte då att jag hade en passion för undervisning, mer än att dansa. Det gav mig en enorm tillfredsställelse. Mina elever uppmuntrade mig till att öppna en egen studio. De sade “Dani, om du har en studio kan du ta in mera folk, dra fler klasser. Jag gillade idén och tog risken. Intresset för dans var stort i ett ändå så litet samhälle som Ronda, men inga offentliga dansevenemang ordnades. Folk ville veta mer om dans, ville lära sig mer eftersom de gillade att dansa. Jag märkte samma atmosfär i de små intima danssällskapen som när jag såg mina föräldrar dansa. Men det fanns ingen klass eller akademi som främst fokuserade på vuxna. Fram till idag har det gått väldigt bra, jag är väldigt glad att det har fungerat; vi har till och med övervunnit covid-tiderna och här är vi.

Vad har dansen betytt för dig och i ditt liv?

Allt! Hälsa, lycka, att vara nöjd med dig själv. Speciellt för självkänslan har det varit väldigt viktigt för om din självkänsla är bra är du lyckligare. Du träffar människor, du har roligt, varje utmaning, varje steg ger dig en injektion, självförtroende och det självförtroendet förvandlas till självkänsla. Alltid är kopplingen i dans med en annan individ väldigt speciell, det är som magi. Att koppla ihop med musik och en annan person, att koppla ihop alla tre är super magiskt.

Vilken är din främsta drivkraft/inspiration? Vad håller dig motiverad?

För det första, det som motiverar mig speciellt...när det finns människor med en sjukdom, till exempel cancer, eller andra problem där dans kan hjälpa. Professionellt, om en person inte gillar det först, men då blir den här personen kär i dans och blir en bra dansare. Sådana framsteg ger mig styrka och motivation. Personligen vill jag lära mig mer. Swing, andra stilar...

“ Att lära sig fler danser är som att lära sig fler språk. Du är medveten om att du vet väldigt lite. Du upptäcker en större värld och du slutar aldrig lära dig och detta motiverar mig personligen. Jag är en väldigt nyfiken person och jag gillar att lära mig och upptäcka en växande värld som utvecklas och motiverar mig.”

Några specifika dansminnen eller höjdpunkter från dansen?

Ett mycket minnesvärt ögonblick för mig i dansen var min första professionella eller semiprofessionella show. Så det var ett ögonblick som jag aldrig kommer att glömma, allt är nerver, typ uff...man kan inte glömma det ögonblicket.

Har du märkt ett ökat intresse för dans under dessa år med studion?

Bortsett från covid-eran...ja, jag har märkt här i Ronda att folk vill lära sig och det finns en ökning. Veteranerna (de som dansat länge) som dansar...av dem..det finns människor som fortsätter att ta lektioner, människor som inte gör det. Eftersom de är förälskade i den här drogen som dans är, kommer de till festerna*. Även om man inte går på akademin kan man vara med på fester och denna grupp ökar kontinuerligt. Jag tror att det i Ronda är fler och fler som dansar. Och inte bara Ronda, eleverna kommer även från omgivande byar.

Har du deltagit i internationella dansfestivaler? Är det något du skulle rekommendera till personer som har en passion för dans? 

Ja, jag har gått som student och som lärare på danskonferenser, internationella… inte många 2 eller 3 som student…många i Spanien...Madrid, Barcelona, Malaga, Sevilla. I Andalusien finns det fler än i norr. I Valencia...ja hela Medelhavskusten. De är till för internationell publik med internationella lärare. Jag rekommenderar det, det är inte speciellt billigt men det är kompletta helger och inkluderar mat, workshops, artister. Det är värt priset.

Laura och Dani

Uppträder du och din fru Laura?

Laura och jag har gjort shower sedan vi gick i skolan. Vi har även gjort galor för elever och lärare. Nu har jag inte mycket tid. Efter mina studier i dataprogrammering kommer vi att återgå till det.

Vad skulle du säga till en person som skulle vilja gå dansklasser men tvekar?

Alla som börjat dansa har gått igenom det ögonblicket, det är svårt att ta första steget, speciellt om du är en blyg person eller är rädd för förlöjligande, jag uppmuntrar folk att "hoppa i poolen" (tirarse a la piscina). Du kan övertyga en vän att följa med dig. Jag tror att alla som kommer för att prova en klass, ensamma eller i sällskap, i slutändan känner att de har känt sig lite fåniga för ingenting. Eftersom det har varit en familjär, välkomnande och gästvänlig atmosfär...så jag uppmuntrar dem att prova...för det är något som måste upplevas för att man ska veta. Och utan att skämmas. Filosofin i studion är att man ska lära sig att dansa med andra människor, med olika koreografier, med vem som helst. Det handlar om att “connecta”.

Har du någon favoritdans?

Jag har! Självklart gillar jag alla danser. Men jag har en favoritrytm...för mig fram till nu är min favoritdans Salsa, alla stilar av salsa. Namnet Salsa betyder sås.  Det är en blandning, det är inte en definierad stil.

Vi känner rytmen i en dans, salsa har sin rytm, bachata sin rytm... varje rytm har en personlighet, och var och en av oss har en typ av personlighet. Jag tror, det är min teori, att du kommer att känna dig mer bekväm, mer fri, när du dansar till den rytm som hör ihop med din personlighet.

Den har en kulturell, instrumentell och vokal rikedom av stora artister. Dessutom är det glad musik och jag är en extrovert person, väldigt glad av mig, så det är den musiken som jag får bäst kontakt med. Men jag älskar också bachata, kizomba, allt. Musiken där ger mig dock inte samma kontakt. Så, salsa är min favorit. Folk säger att den första dansen du börjar lära dig alltid kommer att vara din favorit och min första dans var salsa. Det kan också vara något som påverkar.

Vi känner rytmen i en dans, salsa har sin rytm, bachata sin rytm. Varje rytm har en personlighet, och var och en av oss har en typ av personlighet. Jag tror, det är min teori, att du kommer att känna dig mer bekväm, mer fri, när du dansar till den rytm som hör ihop med din personlighet.

***

Danis svar på mina frågor inspirerade mig. Främst hans passion för dansen som också fick honom att våga ta steget att göra det på heltid och som eget företag. Med sin välkomnande personlighet, sin professionalitet och sin varma humor har Dani skapat en exceptionellt fin stämning i sin studio. 

Avslutningsvis citerar jag ett av svaren som jag fastnade för, på vad dansen betytt och betyder för honom:

“Allt! Hälsa, lycka, att vara nöjd med dig själv. Speciellt för självkänslan har det varit väldigt viktigt för om din självkänsla är bra är du lyckligare. Du träffar människor, du har roligt, varje utmaning, varje steg ger dig en injektion, självförtroende och det självförtroendet förvandlas till självkänsla. Kontkten i dans med en annan individ är väldigt speciell, det är som magi. Att också koppla den kontakten till musik, att konnekta med alla tre är super magiskt.”

En del av Son De Dos dansfamilj

Nedan Kizomba. Ni kan hitta fler på Youtube och Facebook och då också Bachata och Salsa.

Källor:

www.psychologytoday.com/the-mental-health-benefits-of-dance 

www.psychologytoday.com/the-powerful-psychological-benefits-dance 

Theglobalentity.com

  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels