Utgiven i 
Resa
 den 
August 5, 2022

Att resa ensam

Har du någonsin rest ensam? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det? Att resa ensam genererar en starkare upplevelse. Man är mera öppen för möten, oväntade som väntade. Man upptäcker nya sidor hos sig själv. Det gäller att våga och lita på sig själv.

Jag har alltid tyckt bäst om att resa ensam. Upplevelsen blir så mycket starkare då. Den är helt min egen och jag upplever inte genom någon annan. Det innebär en frihet att själv bestämma över sin resa. Som 45-50-åring har jag rest ensam i Grekland mellan öar, i Marocko från Tetouan till Erfoud i Sahara. Jag har rest ensam över land, med tåg och buss från Dar Es Salaam i Tanzania till Kapstaden i Sydafrika. Men jag kände mig nästan aldrig ensam. I sådana fall fanns en logisk förklaring eftersom jag reste ensam och kände ingen. Ingen kände mig. Det var en positiv ensamhetskänsla.

“To awaken quite alone in a strangetown is one of the most pleasant sensations in the world.” -Freya Stark

Det är verkligen en speciell känsla att vakna upp på en främmande plats. Du har kanske anlänt sent på natten och det första du gör på morgonen är att dra från gardinen och öppna fönstret för att se var du landat. Nu har du en heldag eller flera på dig att bara upptäcka. Du vet inte vad som finns bakom hörnet och sensationerna är dina. När kvällen kommer kan det kännas främmande att gå och äta ensam middag på restaurang. Men då får du ofta extra uppmärksamhet från personalen eller andra gäster.

Vill du inte resa helt ensam, kan du resa ensam i grupp. Då kan du välja när du önskar sällskap eller inte och har en trygghet i det.

 

Jag tror att var vi är i livet och i vilken situation påverkar också hur vi vill resa. Är vi arbetströtta så vill vi kanske bara vila men för att kunna göra det vill vi komma bort från vår vardagsmiljö. Är vi uttråkade och tycker allt går på slentrian, då behöver vi äventyr och utmaningar. Vi kanske är i en situation då vi starkt känner ett behov av förändring. Då kan en ensamresa vara det som ger självinsikter och svar på vilken förändring som behövs. Ibland behöver man komma bort från den invanda miljön och rutinerna för att hitta sig själv.

När du drömmer om en specifik resa till ett ställe du har på din bucketlist, men som kanske inte hör till de alldeles vanliga resmålen då är det ofta så att det där ressällskapet inte finns till hands. Eller du har kanske en partner som inte tycker om att resa överhuvudtaget.

”Loving life is easy when you are abroad. Where no one knows you and you hold your life in your hands all alone, you are more master of yourself than at any other time.” 

-Hannah Arendt

Våga och lita på dig själv och gör resan! Du håller. Det har inget med ålder att göra.

8 positiva saker med att resa ensam då du är 50+:

  1. Friheten
  2. Du får självförtroende genom självständighet och de beslut du gör
  3. Du upptäcker nya sidor hos dig själv och vem du är
  4. Du upptäcker nya intressen - ensamresande kan var en inkörsport till nya hobbies
  5. Du blir en rollmodell för ett nytt sätt att se på "äldre"
  6. Du gör din egen värld större genom tvär-generationella samtal och möten
  7. Du får ta del av den respekt som ges till äldre i andra kulturer
  8. Du skakar om din egen värld

Tipsen från solotravelerworld där du kan läsa mera om att resa ensam.

För mera tips på svenska gå in på momondo

Glöm inte att le! Det är samma på alla språk och det har en tendens att sprida sig.

No items found.
  • Våra Senaste
  • Instagram inlägg
233K followers
@kidutravels